Powrót

Jak zadbać o prawidłowy metabolizm cholesterolu?

prawidłowy metabolizm

Cholesterol to substancja naturalnie występująca w organizmie – mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że dzieli się na dwie frakcje: zły cholesterol LDL (Low Density Lipoproteins) oraz dobry cholesterol HDL (High Density Lipoproteins). Aby usprawnić metabolizm tego związku, konieczne są więc działania zmierzające do zwiększenia ilości dobrego cholesterolu w organizmie. Kluczowe są tu właściwa dieta, aktywność fizyczna i zdrowy tryb życia.  (1)

Cholesterol to zaliczający się do grupy steroli związek, odpowiedzialny m.in. za budowę błon komórkowych organizmu, wytwarzanie hormonów oraz produkcję kwasów żółciowych. Cholesterol znajdujący się w ludzkim organizmie dzieli się na dwie frakcje: LDL (tzw. zły cholesterol), odkładający się w tętnicach i wywołujący szereg schorzeń, w tym miażdżycę, a także HDL (tzw. dobry cholesterol), transportujący cząsteczki złego cholesterolu z tkanek do wątroby oraz wpływający na jego metabolizm i usuwanie z organizmu. Prawidłowe normy wynoszą dla frakcji HDL powyżej 50 mg/dl w przypadku kobiet i powyżej 40 mg/dl w przypadku mężczyzn, zaś dla frakcji LDL – poniżej 100 mg/dl dla obu płci (1).

Jak obniżyć cholesterol ldl i poprawić jego metabolizm?

Aby usprawnić metabolizm cholesterolu LDL oraz poprawić jego wydalanie z organizmu, konieczne jest podwyższenie poziomu dobrego cholesterolu HDL. Bardzo dużą rolę odgrywa tu prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta, uboga w nasycone kwasy tłuszczowe, wpływające na zwiększenie poziomu cholesterolu LDL, zaś bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, które z kolei zawierają w sobie duże ilości cholesterolu HDL (2).

Co ciekawe, człowiek nie ma zapotrzebowania na nasycone kwasy tłuszczowe, gdyż organizm potrafi sam je wytwarzać. Tymczasem w wielu produktach żywnościowych znajdują się ich duże ilości, które podnoszą ilość cholesterolu LDL i szkodzą zdrowiu. Do produktów tych zaliczają się przede wszystkim mięso (głównie czerwone), wędliny, tłuste margaryny, słone przekąski, tłusty nabiał, a także słodycze. W przypadku nienasyconych kwasów tłuszczowych jest odwrotnie – człowiek musi dostarczać je sobie w pożywieniu, gdyż organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować. Szczególnie cennymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi są kwas linolowy (Omega-3) oraz linolenowy (Omega-6), które wspierają transport i metabolizm cholesterolu LDL, a także jego wydalanie. Ich duże ilości można znaleźć w tłuszczach i olejach rybnych, olejach roślinnych (z wiesiołka, rzepakowym, lnianym), świeżych warzywach (głównie strączkowych, groszku, brokułach, kapuście, porze), a także soi (3).

Dobrym sposobem na uzupełnienie poziomu kwasów Omega-6 w organizmie są także suplementy diety, zawierające w sobie olej z nasion wiesiołka, takie jak Oeparol od Grupy Adamed.

Prawidłowy cholesterol – dieta to nie wszystko!

Niezwykle istotnym aspektem usprawniania metabolizmu cholesterolu jest także odpowiednia dawka aktywności fizycznej, dopasowanej do wieku, stanu zdrowia i kondycji danej osoby. Nie musi to być od razu bieganie maratonów – można zacząć od regularnych spacerów, nordic-walkingu, jazdy na rowerze albo zapisać się na zajęcia do fitness klubów, w których zajęcia prowadzą wykwalifikowani trenerzy. Choć stwierdzenie, że ruch pomaga podnieść poziom dobrego cholesterolu wydaje się truizmem, to jednak zostało to udowodnione naukowo. Badania przeprowadzone na grupie 66 pacjentów turnusu sanatoryjnego w jednym z polskich ośrodków wykazały, iż już po 13 dniach stosowania odpowiedniej diety połączonej z ćwiczeniami (3 razy dziennie po 30 minut) udało się im w znaczący sposób obniżyć stężenie frakcji cholesterolu LDL, trójglicerydów, wskaźnika miażdżycowego i insuliny, zaś znacznie podnieść poziom frakcji cholesterolu HDL (4).

Regularna aktywność fizyczna to również panaceum na inne dolegliwości: pomaga zrzucić zbędne kilogramy, chroni przez chorobami serca i nowotworami, pomaga uporać ze stresem i jest sposobem na rozładowywanie negatywnych emocji. Dlatego łącząc właściwą dietę z ruchem możemy nie tylko obniżyć poziom cholesterolu, ale znacząco poprawić ogólny stan zdrowia organizmu.

 

  1. Herman P. Cholesterol i triglicerydy – panel lipidowy. Dostęp online: http://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/103924,cholesterol-i-triglicerydy-panel-lipidowy Data dostępu: 17.02.2017
  2. Myszkowska-Ryciak J. Wysoki poziom cholesterolu ­ skąd się bierze? Dostęp online: http://obnizamycholesterol.ptd.org.pl/jestem-pacjentem/wysoki-poziom-cholesterolu—skad-sie-bierze Data dostępu: 17.12.2017
  3. Woodvine A. Tłuszcze. Czy dieta roślinna dostarcza wszystkich niezbędnych tłuszczów? Dlaczego tłuszcz zwierzęcy jest szczególnie szkodliwy dla zdrowia? Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva! Dostęp online: http://zostanwege.pl/images/uploads/2011/12/tluszcz.pdf Data dostępu: 17.02.017
  4. Stankiewicz K., Szczęśniak Ł., Rychlewski T. et al. Oddziaływanie zwiększonej aktywności ruchowej i diety warzywno-owocowej na profil lipidowy i lipoproteiny krwi u osób otyłych. Nowa Medycyna. 2000;12