Powrót

Olej z nasion wiesiołka – właściwości i zastosowanie

olej z wiesiołka

Wiesiołek to niepozorna z wyglądu roślina, spotykana na terenie całej polski, która jednak kryje w swoich nasionach niezwykle cenne dla zdrowia substancje, a konkretnie – wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, które mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Olej z wiesiołka jest więc chętnie wykorzystywany w produkcji suplementów diety, a także pielęgnacyjnych kosmetyków.

Pod swojsko brzmiącą nazwą wiesiołek kryje się blisko 200 gatunków roślin występujących przede wszystkim w ameryce północnej i południowej. W polsce znaleźć można około 30 gatunków wiesiołka – najczęściej jest to wiesiołek dwuletni oraz wiesiołek lamarcka. Rosną one na brzegach rzek i wiejskich przydrożach, często pokrywają mury. Niepozorny wiesiołek jest jednak rośliną bardzo cenną dla zdrowia człowieka. W jego nasionach znajdują się bowiem duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dobroczynnie wpływających na wiele układów ludzkiego organizmu (1).

Olej z wiesiołka jako źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

Tłuszcze to jedna z niezbędnych w organizmie człowieka substancji. Są one wyjątkowo bogatym źródłem energii, biorą udział w kluczowych procesach życiowych, pełnią funkcję budulcową, ułatwiają przyswajanie rozpuszczalnych w nich witamin. Bardzo cennym rodzajem tłuszczów są wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których jednak organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, więc muszą być one dostarczane wraz z pokarmem. Jeden z niezbędnych kwasów tłuszczowych to kwas omega-6, dzielący się na kwas linolowy (la), kwas gamma-linolenowy (gla) oraz kwas arachidonowy (aa) (2). Badania naukowe udowodniły, że jednym z najbogatszych i najlepiej przyswajalnych źródeł kwasów omega-6 jest olej z wiesiołka – znajduje się w nim aż 68,6% kwasu linolowego (3).

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe – dlaczego są ważne?

Dobroczynne działanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się w oleju z wiesiołka jest znane od wielu lat. Substancje te mają m.in. Wpływ na:

  • Prawidłowy proces wzrastania i dojrzewania u dzieci,
  • Przeciwdziałanie przedwczesnym porodom i niskiej masie urodzeniowej dziecka,
  • Właściwy rozwój układu nerwowego,
  • Poprawę zdolności uczenia się,
  • Zmniejszenie ryzyka reakcji alergicznych oraz atopowego zapalenia skóry,
  • Prawidłowe proporcje stężenia cholesterolu we krwi (obniżają wysoki cholesterol „złej” frakcji ldl, zaś podnoszą dobry cholesterol hdl),
  • Obniżanie ciśnienia krwi,
  • Zmniejszanie skłonności do występowania zaburzeń pracy serca,
  • Hamowanie rozwoju zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych,
  • Działanie układu odpornościowego,
  • Łagodzenie dolegliwości występujących w reumatoidalnym zapaleniu stawów,
  • Zmniejszenie ryzyka nowotworów.

Ponadto wielonienasycone kwasy tłuszczowe wykazują korzystne działanie w schorzeniach układu trawiennego (wspomagają pracę jelit, ułatwiają metabolizm i spalanie tłuszczu, pomagają przy chorobach żołądka i dwunastnicy), schizofrenii, toczniu, bolesnym miesiączkowaniu, cukrzycy oraz zaburzeniach łaknienia (4).

Wiesiołek na piękną skórę

Olej z wiesiołka znajduje również zastosowanie w produkcji kosmetyków i suplementów diety przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Warstwa rogowa skóry – czyli ta, która odpowiada za jej ochronę przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi – składa się bowiem z ceramidów, a do prawidłowej syntezy jednego z nich niezbędny jest właśnie kwas linolowy. Jeśli organizmowi go brakuje, jego zadania przejmuje jednonienasycony kwas oleinowy, który jednak obniża właściwości barierowe naskórka, a skóra staje się sucha, szorstka, mniej odporna, pojawiają się na niej zmarszczki i drobne pęknięcia. Dobre rezultaty przynosi wówczas zwiększona podaż kwasu linolowego. Może on znajdować się np. W kremach do twarzy zawierających w sobie olej z wiesiołka (kwas linolowy aplikowany bezpośrednio na skórę świetnie i głęboko się wchłania) albo w postaci suplementów diety z tą substancją, takich jak np. Oeparol. Badania przeprowadzone wśród osób stosujących kapsułki z olejem z wiesiołka (3 x 500 mg przez 12 tygodni) wykazały znaczną poprawę gęstości, elastyczności i nawilżenia skóry, a także jej odporności na zmęczenie (5).

 

  1. Hasło: wiesiołek. Dostęp online: http://encyklopedia.pwn.pl/haslo/wiesiolek;3996024.html data dostępu: 20.02.2017
  2. Domagała p, żuralska r, mziray m. Rola niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz ich znaczenie w wybranych schorzeniach. Pielęgniarstwo xxi wieku. 2014;1(46):28
  3. Walczak z, starzycki m. Ocena profilu kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno w kontekście rekomendacji ich w żywieniu osób aktywnych fizycznie. Bromatologia i chemia toksykologiczna. 2013;46(3):319-320
  4. Dudzisz-śledź m, śledź a, jażdżewski p. Nienasycone kwasy tłuszczowe a zdrowie człowieka. Medycyna rodzinna. 2006;4:78-81
  5. Bojarowicz h, woźniak b. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Problemy higieny i epidemiologii. 2008;89(4):473-474